16 Aralık 2014 Salı

DUKAN DİYETİ NEDİR? NASIL YAPILIR? DİYET AŞAMALARI NELERDİR? KİMLER YAPABİLİR ?



1-) Dukan Diyeti Nedir?
Dukan diyeti Fransız bir doktor olan doktor Pierre Dukan tarafından geliştirilmiş, protein bazlı bir diyettir. Dukan diyeti 4 evreden oluşan bir diyettir. Diyet takibi esnasında bu dört evreye dikkatli bir uyum sağlamak gerekir. Dukan diyeti protein ağırlıklı ve hızlı kilo vermeyi sağlayan bir diyet türüdür.
4 evreden oluşan protein ağırlıklı dukan diyeti, her kez tarafından yapılması uygun değildir. Özellikle metabolik rahatsızlıkları olan, diyabet, şeker hastalığı ve buna benzer böbrek hastalıkları gibi metabolik hastalıklar taşıyan kişilerin bu diyeti yapması oldukça risklidir. Çünkü dukan diyeti, direkt protein ağırlıklı ve tek tip beslenmeye dayalı bir beslenme türü ve ani kilo kayıpları sağladığı için metabolik hastalıkları olan kişilerde kullanılması oldukça tehlikeli olabilir.

bu tablo kuzenimin dukan programıdır =)

2-) Dukan Diyeti Nasıl Yapılır?
Dukan diyetinin yapılma evresi süre olarak 6 aya kadar uzayabilmektedir. Vereceğiniz kilo ve verilecek kilo kaybına göre evreler ve zamanlar değişebiliyor. Dukan yapılırken pişirme yöntemlerinin doğru olması çok fazla kızartma vs gibi pişirme yöntemlerinin asla kullanılmaması , Özellikle ızgara ve buğulama gibi daha sağlıklı pişirme yöntemlerinin kullanılması öneriliyor. Her evresinde farklı farklı önerilerle sürdürülmekte örneğin koruma evresinde yemek pişirme evresinde de esneklik sağlıyor. Dukan diyetinde hızlı kilo verilmektedir.Fakat diyetin yapılma aşamasında, koruma sürecinde ara öğünlerin sıklığına dikkat edilmelidir.Dukan diyetinde kilo koruma esas alınıyorsa bura da önemli olan her evreye göre serbest olan besinlerin ara öğüne eklenmesidir. Dukan diyetinde mutlaka kiloların korunması esas alınıyorsa tüm evrelerin tamamen yerine getirilmesi gerekmektedir.
3-) Dukan Diyeti Aşamaları Nelerdir?
a-) Dukan diyeti ATAK EVRESİ
İlk aşama kısa, hızlı ve hemen sonuç alınan atak aşamasıdır. Bu aşamada diyet çok hızlı kilo kaybı sağlayan 72 çeşit yüksek proteinli besinden oluşmaktadır. Öğünlere bölersek kahvaltı için yumurta, öğle yemeğinde balık ve akşam yemeğinde biftek yenebilir. Diğer gıdalar ise yağsız derisiz tavuk, hindi eti, yağsız jambon, yengeç ve midye gibi deniz ürünleri, yağsız peynir ve yağsız süttür. Bu öğünleri sınırsız baharat, limon, sirke ve soya sosu ile lezzetlendirebilirsiniz. Diyete katkı sağlaması için her gün 2 çorba kaşığı yulaf ve günde en az 2 litre su, şekersiz çay, bitki çayları içebilirsiniz. Ne kadar süre yapacağınıza gelirsek 10-20 kilo arasında bir kilo kaybı hedefleyen kişiler bu diyeti ortalama 5 gün, 10 kilodan az hedefleyenler ortalama 3 gün ve 5 kilodan az hedefler için ise 1 gün yapmaları uygundur.
Bu evrede Karbonhidrat yok.Yani ekmek ve şekerden uzak durmalıyız.
Yenilmesi gereken besinler;
Az yağlı etler (kuzu ve pirzola hariç), sakatat, bütün balıklar, bütün deniz ürünleri, ördek ve kaz dışında tüm kümes hayvanları, yağsız jambon, hindi ve tavuk dilimleri, yumurta, yağsız süt ve süt ürünleri. En az 1,5 litre su. Diyetin olmazsa olması 1,5 yemek kaşığı yulaf kepeği ve elbette spor. Her gün mutlaka 30 dakika yürüyüş öneriliyor.
b-) Dukan diyeti SEYİR EVRESİ
Bu aşama gerçek kilo kaybının yaşandığı yöntemdir. Bu aşama sırasında diyette saf protein seçenekleri bulunmaktadır. Bu protein seçeneklerinde ise 28 çeşit sebze önerilir.Yani bu aşamada proteinlere ek olarak sebze de yemeye başlıyorsunuz. Enginar, patlıcan, domates, ıspanak, brokoli, lahana gibi sebzeler serbest. Bazı günler sebze ve protein bazı günlerde ise sırf protein yiyorsunuz. Sebzeli günlerde sınırsız sebze tüketme hakkı var. Patates, pirinç, mısır gibi karbonhidratlı besinler kesinlikle yasak. Bu aşamanın en fazla 10 gün uygulanması öneriliyor. Su ve spor ihmal edilmiyor.
c-) Dukan diyeti GÜÇLENDİRME EVRESİ
Her gün protein ve sebze yenilebilen aşamaya geldiniz. Ama unutmayın hızlı sonuç almak için iradeniz çok önemli.
Bu evreye gelindiğinde hedef kiloya ulaşılmış olması bekleniyor. Bundan sonra, verdiğiniz her kilo başına 10 gün güçlendirme dönemi uygulanması gerekiyor. Yani 10 kg verdiyseniz 10X10=100 gün güçlendirme yapılmalı.
Bu dönemde:
Atak evresinin proteinli besinleri, seyir döneminin sebzeleri, muz, üzüm ve kiraz dışında her gün bir porsiyon meyve, günde 2 dilim tam tahıllı ekmek, çok yağlı olmayan peynir, haftada 2 porsiyon nişastalı gıda, kuzu budu, 1,5 çorba kaşığı yulaf kepeği yiyebiliyorsunuz. Haftada 2 gün ödül yemeği hakkınız var. Ayrıca, haftanın bir gününü sabitleyerek o gün içinde sadece saf protein tüketmeniz gerekiyor.
Su ve spor bu evrenin de olmazsa olmazı...
d-) Dukan diyeti KORUMA EVRESİ
Diyetin son ve en kolay evresine geldik. Artık haftanın 6 günü dilediğiniz her yemeği serbestçe yiyebileceksiniz. Bir daha asla kilo almamak için ise yine sabitlediğiniz haftanın bir gününde saf protein almanız gerekecek.

Dukan rehber kitaplarımız bunlar dukana başlamak istiyorsanız. Mutlaka elinizde bu kitaplardan bulunmalı ilki diyet felsefesi ve nasıl yapılacağıyla ilgili bilgiler veriyor diğerinde ise tatlı tuzlu ekşi acı harika tarifler var =)


4-)Dukan Diyetini Kimler Yapabilir?
Dukan diyeti sağlıklı bireylerde uygulanması çok fazla teşkil etmeyen kısa süreli uygulandığında çok büyük sağlık problemlerine neden olmayacak bir diyet türü olmasına rağmen, sağlık problemi riski taşıyan ya da metabolik hastalığı olan kişilerin bu diyeti yapmaması gerekmektedir.
Kilo vermek ve tekrar eski kilonuza dönmemek için Dukan diyetinin 4 evresini harfiyen uygulamalısınız.
Gelelim uyarılara;
Öncelikle Pierre Dukan’ın “Dukan Diyeti” kitabını almanızı öneririz. Kitapta diyetin mantığını ve neyi ne için yaptığınızı öğreniyor olacaksınız.
Diyete başlamadan önce ve sonrasında aralıklarla mutlaka rutin sağlık kontrollerinizi yaptırmalısınız. Diyetin üzerinizde yaratacağı etkiyi görebilmeniz ve sağlıkla tamamlayabilmeniz açısından önemlidir.
5-) Dukan Diyetini Kimler Yapamaz?
-18 yaş altındaysanız, hamileyseniz, emziriyorsanız; tiroid, yüksek tansiyon, kolestrol, diabet, gut, böbrek, kalp ve karaciğer rahatsızlıklarınız varsa, yüksek protein alımı sağlığınızı tehlikeye atabilir. Doktorunuza danışmadan bu diyete asla başlamayın!

buda güneş benginin dukana başladığı günün ilk fotoğrafı =)

DİPNOT: http://www.regimedukan.com.tr/ adresine giderek dukan testinizi yaparak bu işe başlayabilirsiniz  Fotoğraftaki benim durumum ben koruma evresindeymişim 

Hiç yorum yok: