Makyajda amaç yüzün kusurlarını gizlemek, güzel kısımları ise ortaya çıkarmaktır. Bunun için ise ışık ve gölge tekniğinin iki önemli kuralını bilmek gerekir. Açık renkler ışık verir hacim kazandırır , koyu renkler gölge yapar ve hacmi küçültür.
Açık renkler yüzümüzde dar alanları geniş göstermek , koyu ve çökük kısımları yumuşatmak için, koyu renkler ise çok geniş kısımları daraltmak , uzun bölümleri kısaltmak için kullanılır.
Doğada bulunan tüm renkler ana renklerden meydana gelir. Siyah , beyaz ve gri ; renk sayılmaz. Bu üç renk nötr renktir. Makyajda siyah ve beyaz renkler, herhangi bir rengi açmak ya da koyulaştırmak için kullanılır. Aynı zamanda siyah ve beyaz renkler , ışık ve tonun en güçlü kontrastını yaratan iki renktir. Siyah, koyu ve tonludur. Saf ve duru bir rengin yanında daha parlak görünür. Diğer yandan beyaz, şeffaf ve durudur. Tüm renkler beyazın yanında koyu görünür. Siyah, karıştırıldığı rengi kasvetli yapar ve parlaklığını azaltır; beyaz ise canlandırır.
Hani bazen çok güzel bir yüzde, çok fazla makyaj varmış gibi durur. Bir şeyler zıttır, uyumsuzdur veya gözler, dudak ve yanaklardaki renkler birbirinden kopuk görünür. Bunun sebebi, makyajda renkleri seçerken renk çarkındaki birbirine komşu renkleri seçmemektir. Çünkü doğada renkler, ışıkla gözün algılamasına alışkın olduğu bir dizilimden çıkarlar.
Renk çarkında 3 ANA renk vardır. Kırmızı, Sarı ve Mavi. Bu üç renkten , herhangi ikisinin karışımından ortaya çıkan renklere de ARA renk denir. Mesela kırmızı ve sarı arasındaki renk, ikisinin karışımı olan kavun içidir ve bir ara renktir. Kırmızı ve maviyi karıştırırsanız mor, sarı ile maviyi karıştırırsanız yeşil, kırmızı ile sarıyı karıştırırsanız turuncu elde edersiniz. "Ara" renkleri, yakın "ana renk" tonlarıyla kullanırsanız makyajın doğallığında bir bütün elde edersiniz ve makyaj göze uyumlu olur.
Kontrast renkler: Renk çarkında birbirine karşılık gelen renklere kontrast renkler denir. Kontrast renkler yan yana geldikleri zaman birbirlerinin zıddı olduklarından canlı ve parlak görünür. Sürüldüğü bölgeyi kuvvetlice göze çarptırır. Kırmızı-yeşil, sarı-mor, mavi-turuncu kontrast renklerdir.
- Kırmızı bir rujla yeşil bir far kontrast renklerin bir araya getirilmesidir, çok makyajlı görünmenize sebep olur.
- Kızıl saçlı bir hanımın yeşil lens kullanması, kontrast renk gözlerin yüz üzerinde çok ilgi çekmesine sebep olur.
- Mavi tonlarında göz makyajınızı turuncu tonlarında allık ve rujla tamamlarsanız, yüzünüzde fazla renkli makyaj, çok renk varmış gibi görünmesinin sebebi de budur.
- Mor farlarla, sarı içeren kiremit, turuncu rujları kullanmak da kontrast makyaj oluşturur. Yüzde sahte bir renklendirme varmış hissi verir.
- Kızıl saçlı bir hanımın yeşil lens kullanması, kontrast renk gözlerin yüz üzerinde çok ilgi çekmesine sebep olur.
- Mavi tonlarında göz makyajınızı turuncu tonlarında allık ve rujla tamamlarsanız, yüzünüzde fazla renkli makyaj, çok renk varmış gibi görünmesinin sebebi de budur.
- Mor farlarla, sarı içeren kiremit, turuncu rujları kullanmak da kontrast makyaj oluşturur. Yüzde sahte bir renklendirme varmış hissi verir.
Makyajda doğallık ve uyum isteyenler kontrast renkleri bir arada kullanmamalılar.
Örneğin: toprak tonları kullanarak bir göz makyajı yaptıysanız pembe tonlarında ruj kullanamazsınız. Ya da çok ağır bir göz makyajı yaptıysanız dudak makyajı bir o kadar hafif olmak zorunda.
Makyajda kullanılan renkler ayrıca iki ana dala ayrılır. Bunlar sıcak renkler ve soğuk renklerdir; ikisinden birine karar verdiğinizde işiniz kolay.
Sıcak renkler: Güneşe yakın olan sıcak renklerdir kabaca tabiriyle. Örneğin ; altın sarısı, kırmızı, turuncu, zeytin yeşili, kahve tonları, mürdüm rengi vs.
Soğuk renkler: Mavi, pembe, lila, mor, neon renkler vs.
Eğer bir gecede tüm dikkatlerin üzerinizde olmasını istiyorsanız sıcak renkleri, günlük hayatta ise soğuk renkleri kullanmaya devam etmelisiniz.
Renk çarkı, makyajda renk uyumunu yakalamanıza yardım eder. Aşağıda hangi renklerin bir bütün yarattığı verilmiştir.
* kırmızı – karmen, kavuniçi – şeftali, sarı – oksit sarı, gri – bakalit
* yeşil – petrol yeşili, kahverengi – kızıl, kırmızı – kiremit, bej – kemik
* yeşil – haki, sarı – bej sarı, mavi – petrol mavisi, bordo – üzüm rengi
* mavi – su mavisi, eflatun – mor, pembe – yavruağzı, çingene pembesi – fuşya
Yani yeşil far sürdüğünüz zaman, pembe allık ve bordo ruj asla aynı makyajda yer almamalı. Yeşil fara kahve tonu allık ve kırmızı kahve rengi ruj çok güzel bir ahenk oluşturur.
Hepinize şimdiden güzel ve bakımlı günler diliyorum…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder